Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2017 06:00 - Каракуш
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3314 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 23.06.2017 21:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Деница имала съпруг гръкомакедонец на име Константин.Тя вече била родила, но детето Стоян за един месец отслабнало и не желаело да бозае. Детето променило цвета на кожата си, дишало  повърхностно и все повече се отпускало в пеленките. Майката на Деница, Дена, отишла при македонската знахарка Чика и тя споменала, че бебето страда от болестта с македонското име каракуш. Чика казала на Дена да донесе детето и да изпържи тридесет яйца на очи, но дъщеря й Деница да стои далече или най-много да гледа детето си от прозореца.
Знахарката казала, че ако не лекува бебето, то задължително ще умре и час по-скоро трябва да започне лечението. Дена се съгласила и от името на дъщеря си. Нямало друг път за бабата да спаси внучето си.
Чика извадила старо бръснарско ножче със засъхнала по ръбовете кръв от предишна употреба. Майката извикала през прозореца да не ползва това ножче и не е ли по-добре да отиде да вземе ново бръснарско ножче и спирт, но знахарката категорично отказала и казала, че точно с този стар нож е лекувала доста деца и тъкмо така болестта ще мине. Чика обърнала полубезжизненото телце на Стоян по гръб и започнала да реже кожата по гърба на детето, по предмишниците, по китките, по краката и след като нарязала детето с надлъжни надрези, започнала да доразрязва напречно на кръст кожата. Наредила изпържените тридесет яйца и положила детето върху яйцата като завила детето отгоре с пелена. Детето дори не шавало. Чика предупредила Дена, че ако след пет часа детето не започне да диша и да остава следи в огледалото, значи нямало да се оправи.Оставили Деница с детето си. Детето започнало да диша дълбоко и оставяло следи от топла пара върху огледалцето на Деница. Тя извикала Чика, която избърсала най-накрая толкова дълго използвания бръснарски нож в престилката си и го оставила на рафта с водните чаши над мивката. Чика и Дена вдигнали детето, видяли следите от черната кръв върху яйцата, изкъпали детето в топла вода и повили детето с чисто нови снежнобели пелени. Чика предупредила Деница да не казва на никой, че тя е извършила нарязването на детето и че, ако е питал кой е нарязал детето, да каже, че е тя. Иначе Чика щяла да влезе в затвора. Майката гушнала детето си и побегнала към къщата си като за спасение и избягване на лошата поличба.  Накърмила детето. И Стоян живял 37 години преди да се спомине от рак на гърлото.
Въпреки върварското лечение на знахарката детето оживяло, черната кръв отлетяла с черната птица. След месец детето настинало и Деница го завела на детски лекар. Видял той разрезите на бебето и започнал да викал на майката за сторената жестокост. Майката през сълзи отговаряла, че тя извършила пъкленото дело, но вътрешно била доволна, независимо от острите нападки на лекаря, защото детето й било живо. Медицинската сестра на доктора, която била и негова съпруга, отишла да вземе лекарствата за бебето и проблемите постепенно утихнали. Деница също се успокоила за рожбата си, но спокойствието не траяло дълго. Забраменяла повторно и второто й дете Миглена отново се родило с проблеми и послеродова жълтеникава оцветка на кожата. Проблемите били подобни и на малкото момиченце прелели кръв през пъпчето и то напълно оздравяло.
Така ние с днешна дата разбираме, че старите знахари през турско наричали с името каракуш Rh- положителната несъвместимост на плода с отрицателната за този антиген майка и протичане на пре и постродова хемолиза за плода, открит е едва през 1940 от Карл Ландщайнер в една Нюйоркска болница, а нашите две случки с децата на Деница се развиват след 1949 година.
Може би този варварски подход на оздравяване на бебетата днес ви се вижда суров и нехуманен, но тези деца по-често са умирали, отколкото оживявали. Те са отписвани много често заради своята злощастна съдба и когато оживявали с помощта на бръснарските ножчета, радостта била голяма, защото смърттачесто била по-сигурна от живота.
Днес този антиген служи за определяне родството на нациите в Европа. Най-голяма честота на липсата му има в Баския - цели 25 процента и Швейцария - цели 15 процента, за разлика от Източна Азия, където този процент е 0.
Каракуш всъщност значи черна птица или царски орел.

Извадка от сръбски тълковен речник:
каракуш, -а м [тур. karakuş коњска болест (досл. црна птица), в. кара-, kuş птица]
Извадка от македонски тълковен речник:
каракуш,- Костен израстък на медиалната страна на тарзуса на задния крак или коляно при коня и заболяванене, което причинява този израстък; мъртва кост.
image

В България са известни наименования на местности като Куш Кая- птичата скала край село Вълчи дол, Хасковско или местността Куш бунар в близост до Хайдушката пътека на Сливенския Карандил. Но българските преселници от Македония наричали с името Каракуш една особено страшна болест при новородените, при която кръвта ставала черна.




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466870
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031